Gebelikte üçlü test nedir? Gebelikte üçlü tarama hangi haftada yapılır? Gebelikte üçlü tarama sonuçları ne anlam ifade eder? Üçlü tarama testi nasıl yapılır? Bütün bu sorularınızın cevabını makalemizde bulabileceksiniz.
Gebelikte üçlü test kesin sonuç veren bir test değildir. Bebeğin herhangi bir anomaliye sahip olma riskinin ne kadar olduğu belirlenir. Anne ve bebek sağlığı açısından herhangi bir zararı olmadığı için bebeğinizde Down sendromu, Edwards sendromu veya nöral tüp defekti gibi herhangi bir anomali bulunma olasılığın, anne yaşı, kilosu, son adet döneminden beri geçen zaman, sigara kullanması gibi faktörleri de ekleyerek hesaplama işlemidir. Bu testle kanda taranan hormonlar serbest beta HCG, alfa feto protein (AFP), östriol (uE3) hormonudur. Unutmayalım ki riskin yüksek çıkması bebeğinizin bu anomalilerden herhangi birine kesinlikle sahip olacağı anlamına gelmez. Bu test eğer risk fazla ise bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermeniz açısından fayda sağlayacaktır.
Gebelikte Üçlü Test Kaçıncı Haftada Yapılır?
Gebelikte üçlü test, genellikle hamileliğin 16. ve 18. haftalarında anne adaylarından alınan kan numunesinde üç farklı hormonun ölçülmesiyle yapılmaktadır. Bazı zorunlu durumlarda bu zaman 15. ile 22. haftalar arasına kadar esneyebilir. Bu test de ikili testte olduğu gibi bebeğin Down sendromu ve Edwards sendromu taşıyıp taşımadığına dair olasılığın hesaplanması için yapılır. Bunun yanı sıra bu testle nöral tüp defekti adı verilen bir anomali çeşidi de taranmaktadır. Anne adayının yaşı, kalıtımsal bir hastalık taşıyıp taşımadığı, akraba evliliği sonucunda mı gebe kaldığı gibi özellikler riski arttırıcı niteliktedir. Ancak risk tüm gebeler için vardır.
Gebelikte üçlü test ile bebeğinizin Down sendromu (trizomi 21), Edwards sendromu (trizomi 18), nöral tüp defekti (NTD) gibi anomalileri taşıyıp taşımadığı belirlenir.
Üçlü tarama testi ile Down sendromu riskini belirlerken kullanılan parametreler anne yaşı, kilosu ve kanında bulunan AFP, B-HCG ve uE3 hormonlarının gebelik haftasına göre olması gereken düzeyde olup olmadığıdır. Bu risk hesaplanırken en önemli şey gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun doğru bir şekilde ultrason verileri ile birlikte değerlendirilerek bilgisayar programına girilmesidir. Down sendromu taşıma riski yüksek olan bir bebek için üçlü tarama testi sonuçlarında, alfa feto protein (AFP) hormonu ile östriol hormonu normal düzeyden düşük iken serbest beta HCG ise normal düzeyden yüksek çıkar. Down sendromu 21. kromozomun iki tane olması gerekirken üç tane olması halinde görülen ve tedavisi mümkün olmayan bir zeka geriliği hastalığıdır.
Hamilelikte üçlü test ile Edwards sendromunun belirlenmesi de yine alfa feto protein (AFP), serbest beta HCG ve östriol (uE3) hormonlarının seviyelerine bakılarak hesaplanır. Bu sendromu taşıma riski yüksek olan bebekler için anne kanından alınan numunelerde bu hormonların seviyeleri normal düzeyin çok altında olur. Edwards sendromu 18. kromozomun üç tane olması halinde bebekte zeka geriliği gibi anomalilerin görülmesidir. Bu sendrom çoğu kez ya anne karnında ya da doğumdan çok kısa bir süre sonra gerçekleşen ölümle sonuçlanır.
Nöral tüp defekti riskini belirlemek için AFP değerlerine bakılır. Gebelik haftası ve annenin kilosuna göre AFP değeri normalden fazla ise bebek risk altındadır. Bu teşhiste de en önemli nokta gebelik haftasının doğru girilmiş olmasıdır. Çünkü eğer gebelik haftası olduğundan düşük girilmişse o zaman AFP normalden yüksek çıkacaktır. Bu durumda sizleri NTD riskinin fazla olduğu konusunda yanıltacaktır.
Gebelik sırasında kabakulak geçirmekten çok korkuyorum, çok bilgilendirici bir yazı olmuş....
Çok faydalı bir yazı. Paylaşan kalemin eline sağlık. Teşekkürler annegebelik ekibi. Sitenizi yeni keşfettim ama bundan sonra faydalanacağım....
0 KİŞİ Yorum Yaptı
293 KEZ ZİYARET EDİLDİ
Yorumlar (0)