Akut viral hepatit, gebelikte en sık görülen sarılık nedenidir. Çoğu viral enfeksiyonun seyri hamilelikten etkilenmez. Sarılık, karaciğer hastalığının karakteristik bir özelliğidir. Klinik belirti ve semptomlar, çeşitli viral hepatit formları arasında ayırt edilemez, bu nedenle ayırıcı tanı için serolojik test gerektirir. Tanı, karaciğer fonksiyonunun biyokimyasal değerlendirmesi ile yapılır.
Hepatit B ve hepatit C karaciğeri etkileyen ciddi enfeksiyonlardır. Her iki hastalık da bulaşıcıdır (kolayca yayılır) ve virüslerden kaynaklanır. Her ikisi de uzun süreli ciddi hastalıklara yol açabilir.
Gebe ve Sarılık hastası bir kadın sadece hepatit riskiyle karşı karşıya kalmaz, aynı zamanda virüsleri bebeğine de geçirir. Birçok hamile kadın, enfekte olduklarını bile bilmiyor olabilir; çünkü enfeksiyon bazen belirti veya semptomlara neden olmaz.
Hepatit B virüsü, enfekte bir kişinin vücut sıvılarıyla (kan, semen veya vajinal sıvılar gibi) doğrudan temas yoluyla yayılır. Bu, korunmasız cinsel ilişki sırasında veya uyuşturucu enjekte etmek için kullanılan iğneleri paylaşmak sırasında olabilir. Sarılık varsa, doğum sırasında bebeğe de bulaşabilir. Hepatit B virüsü, enfekte bir kişiyle yaşıyorsanız ve diş fırçası veya tıraş makinesi gibi vücut sıvılarıyla temas edebilecek ev eşyalarını paylaşırsanız da bulaşabilir. Hepatit B, insanlar ve nesnelerle temas ederek yayılmaz. Hepatit B emzirme yoluyla bulaşmaz.
Hepatit B virüsü enfeksiyonu akut veya kronik olabilir. Akut enfeksiyon, ilk başta gerçekleşen kısa süreli bir hastalıktır. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:
Enfeksiyon tedavi olmadan birkaç hafta içinde tamamen yok olabilir. Hepatit B virüsünden kurtulmuş olanlar buna karşı bağışıklık kazanır. Virüsü onlara tekrar bulaşmaz.
Çok az sayıda yetişkin ve enfekte olan ve 5 yaşından küçük birçok çocuk hepatit B virüsünden asla kurtulmaz. Buna kronik enfeksiyon denir. Bu insanlar virüsü hayatlarının geri kalanında tutarlar. Taşıyıcılar olarak bilinir. Çoğu taşıyıcı, herhangi bir belirti göstermez. Az sayıda taşıyıcıda, kronik enfeksiyon, karaciğer sirozu, karaciğer kanseri ve erken ölüm gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Hepatit B virüsü enfeksiyonunun tedavisi yoktur. Ancak semptomlar tedavi edilebilir. Ayrıca Sarılık için hepatit B virüsü enfeksiyonunu önleyen bir aşı vardır. Son zamanlarda hepatit B virüsü ile temas etmiş ve aşılanmamış kişilere aşı ile birlikte hepatit B immün globulin (HBIG) adı verilen bir ilaç verilebilir. HBIG virüse karşı antikor içerir. Bazı durumlarda enfeksiyona karşı ek koruma sağlayabilir.
Akut Sarılık olan kadınların yaklaşık% 90'ı virüsü bebeklerine geçirir. Kronik enfeksiyonu olan kadınların% 10 ila% 20'si bunu yapar.
Hepatit B virüsü enfeksiyonu bebeklerde ciddi olabilir. Hayatlarını tehdit edebilir. Enfekte yeni doğanların taşıyıcı olma riski yüksektir (% 90'a kadar). Onlar da virüsü başkalarına geçirebilirler. Yetişkin olduklarında, karaciğer veya karaciğer kanseri sirozu nedeniyle% 25 oranında ölüm riski taşırlar.
Tüm hamile kadınlar hepatit B için test edilir. Sarılık için farklı kan testleri vardır. Son zamanlarda virüs kapıp kapmadığınızı veya taşıyıcı olup olmadığınızı söyleyebilirler. Ayrıca, geçmişte hepatit B virüsü alıp almadığınızı ve şimdi buna karşı bağışık olup olmadığınızı veya hepatit B aşısı yaptırıp yaptırmadığınızı da söyleyebilirler
Gebelik sırasında kabakulak geçirmekten çok korkuyorum, çok bilgilendirici bir yazı olmuş....
Çok faydalı bir yazı. Paylaşan kalemin eline sağlık. Teşekkürler annegebelik ekibi. Sitenizi yeni keşfettim ama bundan sonra faydalanacağım....
0 KİŞİ Yorum Yaptı
90 KEZ ZİYARET EDİLDİ
Yorumlar (0)