Tüm hamile kadınların yarısından fazlası bir dereceye kadar kabızlık yaşamaktadır. Her zaman düzenli bir tuvalet alışkanlığınız olsa bile, vücudunuzdaki hormonal değişiklikler nedeniyle bu hamilelik belirtisini yaşayabilirsiniz.
Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?
Sindirim sistemi, hamilelik hormonlarından etkilenir, bu nedenle hamileliğin ilk haftalarında bile kabızlık hissetmeniz mümkündür. Ama genel olarak kabızlık, progesteron seviyeleri yükseldikçe, hamileliğin ikinci ila üçüncü ayları arasında başlar. Hamilelik ilerledikçe ve rahminiz büyüdükçe kötüleşebilir.
Hamilelik Sırasında Kabızlığa Neden Olan Nedir?
Diğer birçok gebelik belirtisinde olduğu gibi, gebelik hormonları kabızlığın arkasındaki suçlulardır. Progesteron, bağırsaklarınızdaki tüm düz kasların gevşemesine neden olur. Sonuç olarak, bu hormon bağırsak kasılmalarınızın gücünü azaltır, bu da bağırsak hareketini yavaşlatır ve vücudunuzdaki sıvıların ve yiyeceklerin emilimini arttırır. Bu değişiklik dışkının daha sert olmasına neden olur, bu da geçişi daha rahatsız edici hale getirir.
Rahminiz büyüdükçe ve bebeğinizin başı pelvisinizde olduğundan pelvik taban gevşeyecektir, bu da alt bağırsaklarınızın ve rektumunuzun sıkışmasına neden olarak dışkının kolayca geçmesini zorlaştırır.
Demir ve kalsiyum takviyeleri, beslenmenizde yeterince sıvı veya lif bulunmaması ve hamilelikte egzersiz yapmamanız kabızlığa katkıda bulunabilir. Ek olarak, vücudunuzda meydana gelen fiziksel değişiklikler, daha fazla kabız olmanıza neden olabilir.
Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Haftada üçten az bağırsak hareketi varsa, kabız olmuş sayılırsınız. Bağırsaklarınızı boşalttıktan sonra bile tuvaletiniz var gibi hissediyorsanız, bu kabızlığın başka bir belirtisi olabilir. Bazen aşırı ishal, kabız olduğunuzu gösteren bir işarettir. Küçük bir miktar sert dışkı bağırsaklarınızı tıkıyorsa, vücudunuz atığı ishal yoluyla gidererek telafi edebilir.
Hamile kadınların bağırsak hareketi olmadan beş veya daha fazla gün geçirmeleri sağlıklı değildir.
Tuvalete gitme konusundaki bariz zorlukların yanı sıra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere dikkat edilmesi gereken kabızlık belirtileri şunlardır:
Tüm bu belirtileri yaşamayabilirsiniz, bu ne kadar kötüye gittiğinize bağlıdır. Kesin olan bir şey, hamilelikte kabızlık çok yaygındır.
Gebelikte Kabızlık Nasıl Önlenir?
Kabızlık, rahatsız edici olduğundan, yapabileceğiniz en iyi şey bu belirtiyi oluşmadan önce önlemeyi denemektir. Kabızlığı önlemek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
Gebelikte Kabızlık Tedavisi Nasıl Olur?
Şiddetli kabızlık yaşıyorsanız, doktorunuzu arayın. Dışkıyı nemlendiren ve geçişi kolaylaştıran dışkı yumuşatıcıları önerebilir. Dışkı yumuşatıcılar, hamilelik sırasında genellikle güvenlidir çünkü aktif maddeler emilmez, bu nedenle gelişmekte olan bebeğinize zarar verme olasılığı düşüktür. Rahim kasılmalarına neden olabileceğinden, üçüncü trimesterde sinameki veya diğer uyarıcı laksatifleri almanız önerilmez.
Reçetesiz ilaç veya müshil kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
Gebelik sırasında kabakulak geçirmekten çok korkuyorum, çok bilgilendirici bir yazı olmuş....
Çok faydalı bir yazı. Paylaşan kalemin eline sağlık. Teşekkürler annegebelik ekibi. Sitenizi yeni keşfettim ama bundan sonra faydalanacağım....
0 KİŞİ Yorum Yaptı
381 KEZ ZİYARET EDİLDİ
Yorumlar (0)