Gebelikte ikili test nedir? İkili tarama testi ne zaman yapılır? İkili tarama testi ne için yapılır? İkili tarama testi nasıl yapılır? İkili tarama testi sonucu nasıl olmalı? İkili tarama testi sonucu riskli çıkanlar ne yapmalı? Gibi sorularınıza cevap bulmanız amacıyla yazdığımız makalede aradığınız soruların cevabını bulabilmenizi umut ediyoruz.
Gebelikte İkili Test Nedir?
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde genel olarak 11. Hafta ile 14. hafta arasında yapılan tarama ve ense kalınlığı belirleme testine verilen addır. İkili test uygulaması iki aşamada gerçekleştirilir. Bunlardan birincisinde, ultrason ile bebeğin poposu ile başı arasındaki mesafenin ölçülmesi, bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi, burun kemiğinin incelenmesi gibi bir takım incelemeler yapılır. İkinci yapılan inceleme ise anneden alınan kan örneklerinin laboratuvar ortamında incelenmesi ve PAPP-A proteini ile serbest beta HCG hormonlarının kandaki seviyelerinin ölçülmesidir. Gebelikte ikili tarama, yapılan bu iki aşamalı incelemelerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, bebeğinizde herhangi bir kromozomal anomali olup olmadığına dair ihtimal hesaplanır.
Gebelikte İkili Tarama Testinin Amacı Nedir?
Hamilelikte ikili test yapılmasının amacı 35 yaşını geçmiş olan anne adaylarında, kalıtımsal hastalık taşıyan veya ailesinde doğuştan sakatlık olan gebelerde, akraba evliliği yapmış olan gebelerde veya tüp bebek gibi tıbbi yöntemlerle hamile kalmış anne adaylarında Down sendromu ya da Trizomi 18 gibi anomaliler taşıyan bebeklerin doğma olasılığının araştırılmasıdır. Risk, bu saydığımız gruplarda artış gösterse de her sağlıklı annenin Down sendromu ya da Edwards sendromu taşıyan çocuklar dünyaya getirme olasılığı vardır. Bu sebeple sağlığınızı olumsuz etkilememesini de göz önünde bulundurarak ikili test yaptırmanız, bebeğin gelişimiyle alakalı size olasılıklar üzerinden bilgi vermektedir. Ayrıca bu test ile gebeliğinizin çoğul gebelik olup olmadığı da ortaya konacaktır.
İkili Tarama Testi Sonuçları Kesin Mi?
Gebelikte ikili test bebeğinizde herhangi bir doğum anomalisi olup olmadığını ihtimaller üzerinden ortaya koymaktadır. Yani bir tanı testi değildir. Kesin teşhis koymaz. Ancak size bebeğinizde Down sendromu trizomi 18 gibi herhangi bir kromozomal kusur var mı bununla ilgili olasılık verir. Siz de bu olasılığa göre ne yapmanız gerektiğine karar verirsiniz. Bu tarz kusurlu doğum olasılığının yüksek olduğu her anne adayının Down ya da Edwards sendromuna sahip bebekler dünyaya getirmediği gibi, İhtimalin düşük olduğu anne adayları da her zaman sağlıklı bebekler doğuramamaktadır. Bu test ile hedeflenen asıl şey, ihtimalin yüksek olduğu anne adaylarının, bunu bilerek bundan sonraki yapması gereken testleri yaptırıp yaptırmayacağına karar vermesini kolaylaştırmaktır.
İkili Test Sonucunun Pozitif Çıkması Nedir?
Gebelikte ikili test sonucunun pozitif çıkması bebekte Down sendromu, Edwards sendromu(trizomi 21, trizomi 18) gibi bir kromozomal anomali olabilme ihtimalinin yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuz size kesin tanı testleri yaptırmanızı önerecektir. Bu testlerde düşük riski taşıdığı için yaptırıp yaptırmama kararını size bırakmaktadırlar. Ancak bu testler bebeğinizin sağlık durumuyla alakalı kesin sonuç veren testlerdir. Nedir bu testler?
İkili Testin Sonucunun Negatif Çıkması Nedir?
Sonucun negatif çıkması bebeğin kromozomal bir anomali taşıma ihtimalinin düşük olması anlamına gelmekle beraber kesin bir garanti vermez.
Gebelik sırasında kabakulak geçirmekten çok korkuyorum, çok bilgilendirici bir yazı olmuş....
Çok faydalı bir yazı. Paylaşan kalemin eline sağlık. Teşekkürler annegebelik ekibi. Sitenizi yeni keşfettim ama bundan sonra faydalanacağım....
0 KİŞİ Yorum Yaptı
364 KEZ ZİYARET EDİLDİ
Yorumlar (0)