Gebelik esnasında anne adayı birçok fiziksel ağrı yaşamaktadır. Genel kanının aksine gebelikte ağrı kesici kullanımı yanlış değildir. Ağrının şiddetli olduğu ve başka bir çözüm yolu bulunmadığında doğum doktorunun tavsiyesi ile uygun ağrı kesiciler kullanılabilir.
Hamilelikte ağrı kesici kullanmak, anne adayının çeşitli fiziksel ağrılarının hafiflemesine neden olur ve doğal olarak daha rahat bir hamilelik süreci geçirmesini sağlar. Hamilelik gibi hassas bir dönemde anne adayının sürekli bir şekilde şiddetli ağrı çekmesi ağrının kronikleşmesine neden olmakla birlikte daha farklı sonuçlar doğurabilir.
Bu sonuçların en başında anne adayının yaşadığı ağrı nedeniyle oluşan strestir. Sürekli ve şiddetli ağrı anne adayını uzun dönemde psikolojik rahatsızlıklara sevk edebilir. Yaşanan stres anne adayının vücudunda gereğinden fazla adrenalin, noradrenalin ve en önemlisi kortizol salgılanmasına neden olur. Salgılanan bu hormonlar kan basıncını yükseltebilir, kalp ritim düzensizliği yaratabilir. Aynı zamanda anne ile bebeğin arasındaki bağın güçlenmesinin sağlayan oksitosinin azalmasına sebep olabilir.
Bu gibi hormonal düzensizlikler anne adayının; halk arasında doğum öncesi ve sonrası depresyon olarak bilinen Peripartum ve Pospartum depresyona sokabilir. Depresyon yaşayan anne adayı iletişim bozukluğu, agresyon ve rutin işlerinde dengesizlik yaşayabilir.
Gebelik esnasında en sık yaşanan ağrı baş ağrısıdır. Baş ağrısı ve genellikle baş dönmesi hamileliğin ilk dönemlerinde daha sık yaşanır. Yaşanan baş ağrısı için ağrı kesici ilaç kullanmadan önce ağrının sebebi öğrenilmelidir. Anne adayının daha öncesinde de yaşadığı kronik migren, görme bozukluğu ya da yüksek tansiyonu nedeniyle oluşuyorsa doktor kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir. Bu gibi nedenlerden değilse dengesi hava sıcaklığı, su tüketiminin az olması, aşırı yorgunluk gibi nedenler baş ağrısına neden olabilir. Önce bu etkenlerin ortadan kaldırılması daha sağlıklı olacaktır.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha sık karşılaşılan bel ve sırt ağrıları anne adaylarına zorluk yaratabilir. Bebeğin büyümesi nedeniyle vücudun denge noktası değişir ve bu nedenle bebeği taşımak için duruş bozukluğu oluşur. Duruş bozukluğu bel ve sırt ağrısının temel etkenidir. Bir diğer etken ise vücudun bebek için yer açmaya çalışması ile genellikle kaburgalarda ve omurgada oluşan ağrıdır. Hafif ağrılarda anne adayı uzanarak dinlenmelidir. Ağrının şiddetli olduğu durumlar ağrı kesici kullanılabilir.
Gebelikte karın ve kasık bölgesinde oluşan ağrılar genellikle gebeliğin ileri dönemlerinde daha sık görünür. Bebeğin ağırlığının yaptığı baskı sebebiyle kasık bölgesinde hafif kramplar şeklinde yaşanır. Bu durumu engellemek ya da en azından sıklığı düşürmek adına anne adayı bol bol su içmelidir. Ağrı başladığında ılık bir duş veya sıcak su torbasıyla kasık bölgesine yapılan tampon ağrıyı hafifletecektir.
Doktor tavsiyesi olmadan hamileyken ağrı kesici içtim diyorsanız içtiğiniz ağrı kesicinin etken maddesini hemen doktorunuza bildirmelisiniz. Gebelikte ilaç kullanımı dikkat edilmesi gerekilen bir konudur. Bazı ağrı kesicilerin etken maddeleri anne vücuduna etki ederken bazıları ise bebeğin fiziksel ve psikolojik dengesini değiştirebiliyor.
Hamilelikte kullanılabilecek ağrı kesiciler genellikle içeriğinde parasetomol veya asetominofen etkin maddelerini bulundurur. Asetominofen, yapılan araştırmalara göre çocuğun ileri dönemlerde az ihtimalle davranış bozuklukları yaşamasına sebebiyet verebilir.
Hamilelikte aspirin kullanımı kanamayı artırabildiği için tavsiye edilmez.
Hamilelikte ağrı kesici minoset kullanımı yaygındır. İçeriğinde parasetomol olduğu için herhangi bir sakınca yoktur. Aynı zamanda hamilelikte ağrı kesici parol kullanımı da etken maddesi aynı olduğundan sakıncalı değildir. Ağrı yaşadığınız bölgeleri en kısa zamanda doğum doktorunuz ile paylaşmanız ve doktorunuzun yazdığı ağrı kesicileri kullanmanız en doğrusu olacaktır.
Gebelik sırasında kabakulak geçirmekten çok korkuyorum, çok bilgilendirici bir yazı olmuş....
Çok faydalı bir yazı. Paylaşan kalemin eline sağlık. Teşekkürler annegebelik ekibi. Sitenizi yeni keşfettim ama bundan sonra faydalanacağım....
0 KİŞİ Yorum Yaptı
79 KEZ ZİYARET EDİLDİ
Yorumlar (0)