BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ VE İPUÇLARI
En çok karşılaşan sorunlardan biri bebeklerde uyku sorunudur. Bebekten bebeğe değişkenlik gösteren uyku sorunu bazı bebeklerde hiç görülmez. Peki uyku düzenini sağlamak için neler yapılmalıdır?
İlk aylarda 16-18 saat arası ol uyku sonraki aylarda değişiklik gösterebilir. Yani bebekler büyüdükçe uyku saatleri azabilir. 5 yaşına ulaştıklarında ise 11 saat civarında olur. ilk aylardaki uyku düzeni, alt değişimi, gaz çıkarma ve emzirme süreci sonrasıdır uyku zamanı. Fakat bu durum bütün bebekler için geçerli değildir.
BEBEKLERDE UYKU DÜZENİNİ BOZABİLECEK DURUMLAR:
• İnfantil kolik bir bebek olması yada gaz sorunu yaşaması,
• Yeterli miktarda beslenememesi ve aç kalması ile bebeğin sık sık uyanarak bunun da uyku düzenini bozarak dolasıyla erken uyanması ve sık sık bunu tekrarlaması,
• Sık sık altı değişmeyen bebekte pişik olması ve tahriş sonucu rahatsız olup sık sık uyanması,
• Çevresinde yüksek sesle konuşulması, müzik dinlenmesi, oda ısısının gereğinden yüksek veya düşük olması gibi bebeğe uygun bir ortamın sağlanmaması,
• Bebeğin uyku apnesi olması olması da büyük bir uyku sorunu teşkil edebilir. 20 saniye üzeri apne süresi hastalık seviyesinde olup bu durumun tedavi ve takip gerektirdiğini söyelmemiz gerek. 15 saniyeyi geçen kısa süreli apneler ise uyku düzenini bozmaya yeterlidir. Bu apneler genellikle hava yolunun salgı sümük ile kapanmasından dolayı meydana gelir,
• İdrar yolu enfeksiyonu, gastroözofagealreflü , kulah iltihabı gibi sancı ve ağrı yapacak hastalıkların yaşanması sonucu da uyku düzeni bozulma gösterebilir.
• Aniden yapılan kaka ile uykudan ağlayarak uyanılması ile bebeğinizin uyku düzeni bozabilir.
BEBEK VE EBEVEYNİN UYUYABİLMESİ İÇİN İPUÇLARI
Düzenli bir beslenme için gösterilen gayretin aynısı düzenli bir uyku için de gösterilmedir. Ağlama sonucu verilen beslenmeden çok düzenli bir programla uygulana yöntemlerle beslenme gerçekleşmelidir. Eğer doyurucu bir besin ile düzenli beslenirse bebek ortalama 2 veya 3 saat uyur, bunu sonucun da dinç uyanır. Ve yeni öğün için hazır hisseder. Aksine kısa süreli emzirme sonucu çabuk acıkır ve sık sık uyanarak uyku düzeni bozulur.
Uyku düzeni bozulan bebekte belli bir süre sonra aşırı halsizlik huzursuzluğa sebep olacak ve emmek istemeyecektir. Tam bu nokta da dikkat edilmesi gereken şey: ağlayan bebek acıkmış anlamına gelmez, uykuya muhtaç, bez değişim zamanı gelmiş hatta sancı sonucu ağlayabilir. Ve bu yüzden bizim için en uygun beslenme programı günde 8 defa 3’er saat aralıklarla yapılan beslenme programıdır. İkinci seçenek ise günde 12 defa 2 saat arayla da yapılabilir.
Büyüklerde olduğu gibi güvenli ortam iyi bir uyku demektir. Bebeklerin de güvende hissetmesi önemli ve bunu için aşağıdakileri sağlamak gerekir:
Gebelik sırasında kabakulak geçirmekten çok korkuyorum, çok bilgilendirici bir yazı olmuş....
Çok faydalı bir yazı. Paylaşan kalemin eline sağlık. Teşekkürler annegebelik ekibi. Sitenizi yeni keşfettim ama bundan sonra faydalanacağım....
0 KİŞİ Yorum Yaptı
421 KEZ ZİYARET EDİLDİ
Yorumlar (0)